Erlend Hjelvik – Welcome to Hel

2018 hoppade Erlend av Kvelertak, det hade börjat bli slitningar i bandet och då kände han att det var bättre att kliva av innan vänskapen förstördes. Han har inte ångrat avhoppet, det kändes inte längre 100 % rätt eller roligt längre därav kom beslutet att kliva av. Erlend kände att han inte längre kunde utvecklas inom musiken i de ramar Kvelertak gav honom.

Erlend säger : – Ett soloprojekt tar 100 % engagemang men som soloartist är det bara mig själv jag behöver svara inför. Jag vill göra musik som känns inspirerande och som är kvalitativ och ett riktigt hantverk. Ett tema är den gamla asa-mytologin och historian. Valet att ha både engelska och norska texter blev ett val. En del låtar passade helt enkelt bättre på endera språket. – Att skriva på engelska är på ett sätt enklare säger Erlend. Det finns flera nyansord än vad norskan har. Det har naturligtvis för- och nackdelar med båda språken men jag valde medvetet båda för att kunna göra en stark platta rakt igenom. Plattan Welcome to Hel släpptes 20e november 2020 på bolaget Nuclear Blast. Soundet är Black Viking Metal. Samtidigt som det är nytt och fräscht så är det samtidigt en hybrid av Old School Metal.

Erlend säger : -Det här soloprojektet blev en musikalisk nytändning för mig. Helt plötsligt kändes musiken rolig igen. Med de långa turnéerna med Kvelertak började jag känna mig utbränd och lusten att göra musik försvann mer och mer. Det fanns ingen plats kvar att experimentera för de ramar som Kvelertak har. Min fru är amerikanska och vi äger ett hus i Portland därför kändes det helt naturligt att producera plattan där. Vi kunde befinna oss på en plats under en längre tid samtidigt som vi fick kvalitetstid. Jag kunde på ett lustfyllt sätt ägna mig åt musiken och hitta glädjen i det igen. Jag fick med mig bra musiker i projektet. Det är jag , Erlend, på sång. Gitarr spelar Rob Steinway, på bas Alexis Lien och på trummor Kevin Foley. Vi har ett bra samarbete och framförallt känner vi att det är roligt och inspirerande vilket jag tror är huvudnyckeln för att kunna göra bra och kvalitativ musik som kan nå ut till en stor publik .

Plattan har både ett undergroundsound samtidigt som en dimma av asa-mytologin svävar över det hela. Justin Phelps på Hallowed Halls har gjort ett fenomenalt jobb som producent. Plattan har absolut vibbar från den första vågen av Black Metal som kom från Norge men samtidigt är den bombastisk och har en aura av mytologi genom hela albumet. Det handlar om asa-mytologi och historia.

En av låtarna som verkligen satte sig i min själ var North Tsar. Erlend berättar att till videon till North Tsar tog han hjälp av det polska produktionsbolaget Grupa 13. De flög till Polen och videon spelades in under en dag. North Tsar handlar om hur Oden en gång var mänsklig och kom från öst , han var en slags magiker. Det är nog den låten jag är mest nöjd med säger Erlend. Jag kan bara hålla med, låten är stark med en skön musikvägg som får hjärnsynapserna att gå igång samtidigt som texten är en episk berättelse. Videon är oerhört snyggt gjord.

Planen framöver är naturligtvis en turné. När den kan bli av är svårt att säga när, i nuläget på grund av pandemin och restriktioner alla måste förhålla sig till. Dock lovar han att Sverige finns med på turnékartan. Han vill skapa en dynamisk show . Jag vill ha en massa pyroteknik säger Erlend skrattande !

Omslaget har legendariska Joe Petagno gjort. Han är bland annat känd för sina omslag till Motorhead och Led Zeppelin. Joe älskar den nordiska mytologin så han var inte svår att få med på tåget. Jag längtar tills jag får stå på scen igen säger Hjelvik. Plattan har 10 spår och det är starka spår,det finns ingen så kallad “filler”. De spår som stack ut lite extra mycket och som gav den där underbara gåshuden var spår nummer 3 Helgrinda och spår nummer 9 North Tsar. Det här är absolut en platta som man kommer att komma tillbaka till och som kommer att bli en klassiker. Den är välgjord och håller kvalité genom alla 10 spår.

Erlend avslutar med: Håll ut genom pandemin så kommer vi att ses vid en scen igen !

Hjelvik-Welcome to Hel får 10/10.

/Christina “Stina” Wernersson

HJELVIK – North Tsar

HJELVIK – Helgrinda

https://hjelvikmetal.com/

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE