Stina har pratat med Hulkoff

Jag fick möjligheten att prata om nya plattan och kommande turnén med Sabaton i vår. 

25e september släpps “Pansarfolk” som är uppföljaren till Kven. Singelsläppen har varit “Martialisk”, “Hildisvin” ,”Varijagen”och “Ingvar”.

Även om soundet påminner om Raubtier undet namnet Hulkoff finns det ändå vissa skillnader. Raubtier är samtiden och Hulkoff är historisk och har även mer av folkviseton i sig.

Det blir naturligt att samtalet kommer in på historian eftersom singelsläppen har varit episka,historiska berättelser. Jag frågar var han har hittat material eftersom jag själv tycker att det har varit svårt att hitta källor till Kvänernas historia.

Hulkoff svarar: – Mycket är muntliga berättelser men det är främst i Nord-Norge som jag har hittat historiska källor. Man får inte glömma bort att när någon tar över ett styre i ett område så vill de även så gott det går försöka att utplåna historian från föregångare.

Man får läsa mellan raderna så hittar man de storslagna berättelserna! Han blir glad av att höra att människor som lyssnar på hans musik har fått upp ett intresse för just den här delen av historian och det har ju varit ett syfte med musiken att få lyfta fram kvänerna och dess berättelser.

Han blir vår bard i de här sångerna och sublima filmer spelas upp i huvudet när man hör dom. De är storslagna och episka!

Han fortsätter samtalet med att säga att det är viktigt att känna till sin egen historia och rötter, utan den kunskapen blir man en rotlös människa. Jag kan bara hålla med i resonemanget!

Vi kommer in på merchen och skivomslaget. Han säger att han är förbannat stolt över dom,att han aldrig haft snyggare merch. Det är Lotta, hans fru som varit delaktig i design och formgivning.
Hulkoff skrattar: – Hon är ju så mycket bättre på det än vad jag är!
Faravid Recordings har blivit ett familjeföretag och det är skönt att samarbeta med någon som man verkligen kan lita på, det ger mig en större frihet som artist.
Jag har verkligen kunnat fokusera på musiken när hon arbetar med det som jag tidigare lagt på ett skivbolag.

Med en studio och kontor på hemmaplan gör det att man arbetar nära och det kanske inte passar alla men det passar oss! Samtalet fortsätter om texterna. Det jag själv alltid har tyckt om Hulkoffs textskrivande är att det är ett gediget hantverk och att det är texter med substans. Det finns lager och djup i dom, vid en första genomlyssning får man ramberättelsen och sen framträder den oerhört vackra prosan som endast en skicklig författare kan måla upp.

 

Hulkoff säger : – Jag gillar när man får vara lite klurig och att lyssnaren måste tänka till lite och vara en aktiv lyssnare. Jag blir glad när du beskriver hur du lyssnar på min musik för det är så jag vill att den ska upplevas. Jag är inte ute efter P3s mainstreamlyssnare, jag vill ha de som uppskattar kvalité och hantverk. De som uppskattar massproducerad kvantitet får gärna stanna kvar på de styrda kanalerna där man går enbart efter flest spelade låtar.

Frågan blir varför han gjort en svensk och en engelsk version.
Pär svarar: – Jag gjorde Kven på engelska och det blev en rad lyssnare som inte var svensktalande därav de två versionerna.
Man ska inte förkasta svenskan för vi har ett vackert och nyansrikt språk bara man tar sig tid att hitta orden.

Och att han är en poet vår kära Hulkovius Rex tror jag att många instämmer i!

Han säger : – självklart hade jag kunnat släppa de här låtarna under Raubtier, det hade varit betydligt enklare både jobbmässigt och ur marknadsföringssynpunkt men då hade inte jag varit 100% nöjd. Jag vill inte släppa något som jag inte kan stå för eller inte tycker är bra. Jag har samarbetat med en rad fantastiska musiker och då måste även jag göra mitt yttersta för en bra produktion. Mina fans ska veta att de får ett hantverk när de köper en skiva eller merch, det är viktigt.

Personligen så tycker jag att de svenska låtarna är bättre än de engelska även om de är bra. Dock blir de mäktigare på svenska och Hulkoffs röst med klingande tornedalska är vackert. Intonationen och fraseringarna blir perfekta mot ljudväggen.

Vi kommer naturligtvis in på pandemin som råder. Hulkoff berättar: – Det har varit några inställda gig men själva livet har inte ändrats något speciellt. Jag vill vara så mycket som möjligt med min familj men när det är turné så är det några intensiva veckor. Jag arbetar i studion och naturligtvis är det skönt att ha den på hemmaplan. Jag har haft förmånen att kunna samarbeta med en rad duktiga musiker även på denna platta.

Jag frågar vad han tror om vårens turné ihop med Sabaton.
Han svarar : – Förhoppningen är att vi kommer att kunna köra den men i dessa tider är allt osäkert. Det enda jag kan lova är att vi kommer att göra turnén, blir det uppskjutet så blir det men vi kommer inte att ställa in !

Hulkoff avslutar samtalet med att hans fans alltid kommer få musik som han står för till 100%,den regeln kommer han aldrig att rucka på. Han är i det fallet en perfektionist vilket vi lyssnare och fans är tacksamma för,då vet vi att det blir kvalité!
Min musik är det som jag lämnar kvar den dag man lämnar jordelivet och det blir mitt avtryck i mänskligheten.

Han hälsar fansen: – Så länge ni lyssnar kommer jag att fortsätta skapa musik. Jag är inte ute efter mainstreamlyssnare, jag vill ha de som efterfrågar kvalité och inte innehållslöst P3-skval.

Vi på Northern Metal Radio kommer naturligtvis att fortsätta att spela Raubtier och Hulkoff.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE