Intervju med Majestica

Jag fick en möjlighet att prata med Chris David ifrån Majestica om deras julalbum “A Christmas Carol” som släpps den 4e december. De här grabbarna är i dagsläget så pass välkända att de inte behöver någon närmare presentation. Med deras platta “Above the sky” från 2019 är de ett namn som känns igen inom metalvärlden.

I år ger grabbarna oss en konceptjulplatta som bygger på Charles Dickens roman “A Christmas Carol”. Jag tror att det är många liksom jag som väl känner igen historien, har man inte läst romanen så skolkade man antagligen från den lektionen i svenska litteraturhistorien. En rad olika filmer har gjorts i varierande grader av bra på romanen. Nu ,kära läsare ,ska vi hålla oss kvar i Dickens värld en stund.

 

1843 skrev Dickens romanen och med den ville han beskriva jultraditioner i förändring, det här är det viktorianska England och den nya klassen borgare /köpmän börjar bli en klass att räkna med i samhället. De anammade en del tyska traditioner, kanske delvis också för att dåvarande drottning Victorias make Albert kom från Tyskland. Nu började julgranen, christmas carols och jultomten bli nya traditioner ifrån de rätt så strikta traditioner som den anglikanska kyrkan bjöd på till jul. Historien om Ebenezer Scrooge är idag en klassisk julberättelse, han är en rätt bitter och gniden man, en köpman. En natt före jul besöker hans avlidna kompanjon Marley honom i spökform. Ebenezer kommer att få besök av tre spöken ,deras möten kommer att förändra Ebenezer till att återigen bli en man med känslor och empati för nära och kära men även att ge till samhällets olycksbarn som var väldigt viktigt under den viktorianska eran.

Att bry sig om sina nära och kära och ge något tillbaka till samhället är något som vi alla kan känna igen oss i, det är något som jag tror inte många ifrågasätter idag. Det som Majestica gör nytt här är att de gör sin metalversion av “A Christmas carol” ,är man bekant med storyn så ser man klart att låtarna följer romanen. De har även fångat den viktorianska eran i videorna, t.ex. som pop-up-boken i låten “Ghost of Christmas past”. Två singelsläpp är gjorda innan skivsläppet den 4e december, den andra singeln heter “Ghost of Marley”.

Jag ställer frågan hur iden dök upp och varför just “A Christmas Carol”. Chris svarar: – Dels är det en berättelse som många känner till men iden om ett julalbum kom redan förra året när vi på skoj gjorde en version av en av Mariah Careys jullåtar som en julhälsning till våra fans. Tommy har även spelat den här historian i musikalform när han gick ppå gymnasiet så han är nog den av oss som har bäst koll på historian.

Själv tycker jag att det är en kaxig men genialisk idé att göra denna konceptplatta .Att det finns ett sug efter alternativ julmusik är något som efterfrågats länge. Även om de vanliga julsångerna är vackra och talar till det igenkända som är vid juletid är de klassiker som ibland kan kännas lite mossiga. Här får vi ett album som har igenkänningsfaktorer men som är uppdaterat till 2020.

 

Chris berättar: – I varje låt finns en igenkänningsfaktor och det är något som vi medvetet jobbade med, det ska finnas en bit av tradition men ändå vara nytt och fräscht. Romanen har allt från mörker till ljus och det är ju en del av julbudskapet oavsett om man säger sig vara troende eller ej. Att ta hand om nära och kära samt vilja ha ett lugnt och harmoniskt liv är inget konstigt.

Idén låg som sagt och grodde i grabbarna och skivbolaget var positiva till idén. Arbetet sattes igång sent i augusti och sen dess har de jobbat dagligen med albumet och videoproduktionerna. Skivan spelades in under tre veckor i september för att sedan kunna gå till efterproduktionen. Skivsläpp i början av december blev ett mål som uppnåddes. När det gäller videoproduktionerna har de gjort mycket av arbetet själva.

Vi kommer även som fans få en adventskalender av Majestica, varje dag kommer en låt från plattan samt bakgrunden till just den låten.Det var också en idé som gradvis växt fram hos bandet.

Chris fortsätter:- Vi ville göra något för våra fans ,nu när vi har en pågående epidemi så går det ju inte att göra några konserter så då kom tanken om en video varje dag ända till julafton. Det är våran julklapp till våra fans! Vi samarbetade med en lokalrevy så mellan varven är vi runt 25-30 personer som medverkar i videorna. Vi har jobbat med orkestrala inslag i musikbilden samt stämsång och med kör för att verkligen få den där ultimata julkänslan. Ett tufft arbete med att få alla videos klara börjar ta sitt slut. Chris skrattar och säger :  – Det enda positiva med epidemien är väl att vi får en viloperiod under jul.

 

funderingar på en julslogan ligger och gror men där är de inte riktigt i hamn. Julen står ju för klassiska människovärden som omsorg och glädje och det är det de vill förmedla med albumet.

Den självklara frågan blir om de tänker fortsätta att göra julalbum. Chris svarar : – Vi har fans som säger att vi har skapat en helt ny genre med metaljulmusik. I nuläget är det fokus på den här plattan men som sagt det finns ju fler julberättelser som säkerligen skulle gå att göra konceptplattor på.

Vem vet vi kanske får plattor om både Grinchen och Krampus i framtiden! Vi fortsätter att prata om videorna och samtalet flyter in på om de kommer att göra någon julshow nästa år och om det finns planer på att göra den i musikalform. Många idéer finns men inget klart om hur eller om det blir av. Själv skulle jag gärna se grabbarna i en musikal och gärna i “A Christmas Carol”. För mig är det här en kombination av det bästa från två världar som jag nördar in på ,litteratur och musik.

Jag frågar Chris om hur singelsläppen mottagits .Han svarar: – de har mottagits väl och i stort sett bara positiva omdömen, vi fick en jättebra recension i Sweden rock Magasin.

Oavsett om man läst Dickens eller ej så förstår man väl storylinen. Själv läste jag Dickens vid 14 års ålder och kan bara säga att de följer grundstoryn på ett bra sätt. Jag ser fram emot att höra plattan i sin helhet och är det lika bra som de två singelsläppen så luktar det nog åt guldhållet för Majestica.

Chris avslutar med att önska alla lyssnare ” En riktigt God Jul från oss alla i Majestica till er alla “! Och naturligtvis önskar vi på Northern Metal Radio grabbarna en “Riktigr majesticJul!

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE