Tungsten på Markaryd Rockfest 1a augusti

I pandemin fotspår anordnades en covid 19-anpassad minifestival i Markaryd. Arrangörerna var Heavy Metale i samarbete med Skrikhult Productions och Ekebackens Hotell&konferens. Arrangemanget var välordnat.

Först ut på Ekebackens scen var Tungsten. Ett band som var omtalade redan innan första plattan “We Will rise”släpptes förra året. Även om det var en debut så är inte musikerna i Tungsten några duvungar! De har varit med i andra konstellationer så att spelvana finns var inget som man behöver oroa sig för.

Deras musik är episka berättelser men utan en överdos av sagoskimmer.En del låtar går åt det hållet och en del är mer förankrade i verkliga livet,dock är det inget spretigt material utan en skön helhet.

Musikväggen är ibland bombastisk men den ljudbilden passar perfekt till Mikes guldstrupe. Han sjunger med perfekt intonation och fraseringar och med en nerv som ger ultimat gåshud.Det här är definitivt ett band som jag vill se och höra mer av, de har en given topplats både på den svenska scenen likväl som utomlands.

Det kändes lite märkligt att sitta i en stol vid ett bord på en rockkonsert men det gav sig när rökmaskinen gick på och första tonerna hördes. Först ut var Anders vid trummorna sedan äntrade Nick och Karl scenen och sist ut var vår ciceron Mike.

När första tonerna gick på kändes det direkt att det här blir bra,den positiva känslan som livemusik ger fyllde kropp och själ.Det var då jag verkligen kände hur mycket jag saknat att se livemusik och hur mycket det behövs för att kunna må 100%bra i kropp och själ.Adrenalinet flödade och det var bara att njuta.

Musikslingorna svävade runt omkring oss och Mikes röst sög in oss i berättelserna som deras låtar är.Man vet instinktivt att det är bra när en sublim film spelas upp i huvudet samtidigt som man ser vad som händer på scenen.

Det här är ett band som hos mig framkallar ett nördigt leende av total lycka.Jag kände mig verkligen privilegierad som fick vara en av de 50 personerna som fick se den här spelningen.

Med en liten scen blir det intimt även om vi hade corona-avstånd.Tungsten har ett bra scenspråk och de vet hur de ska använda sig av scenens utrymme.Det finns emellanåt en folkviseton i deras musik men som förstärker lyriken i texterna till en fullständig harmoni.Helt klart är att det här är genialiskt bra musiker som vet hur en bra text och musik ska kombineras för att bli en helhet.

Rätt snart får Mike slänga av sig skinnrocken,sommarkvällen bjöd på 26 grader .Det syns att de har en helhet i sitt scenspråk och de bjuder på sann spelglädje som smittar av sig på publiken.Det sjöngs med i låtarna och de dirigerade oss i publiken med kärlek.Mellansnacket ligger bra och de bjöd verkligen på sig själva!

Vi får veta att inom en snar framtid kommer skiva nummer 2 och det känns som att det verkligen är något att se fram emot.

En kul grej som de gjort med skivorna är karaktären Wolfram.På varje skiva kommer det finnas en liten episk berättelse ur Wolframs liv.Wolfram är ett annat namn för grundämnen Tungsten. Jag har inget tvivel om att de kommer vara en grund för kommande musiker och deras plattor kommer vara musik som består så därav är namnet Tungsten ypperligt!

De avslutar med en av mina favoritlåtar “We Will rise”och när Mikes röst svävar ut i långa sluttoner är det så vackert att tårar rinner av lycka. Och den låten ligger ju väldigt rätt i en pandemi… Vi hoppas verkligen att världen snart återgår till ett mera normalläge och att mänskligheten reser på sig igen!

Tungsten var kvällens kungar och de får 10 horns up av 10 möjliga!

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE